Presentation av styrelsens ledamot

Ola är läkare och specialist i allmänmedicin med mer än 35 års erfarenhet. Han är en av Sveriges ledande experter på mindfulness och grundaren till Mindfulnesscenter 2007. Han har tillsammans med sina medarbetare utbildat över 3 000 mindfulnessinstruktörer i Sverige inom en mängd olika yrkesgrupper bland annat pedagoger på alla nivåer i skolan samt skolledare. Ola brinner för att mindfulness skall bli en integrerad del i den svenska skolan från förskola och uppåt.

Ola undervisar i instruktörsutbildningen steg 1 och 2 samt påbyggnadsutbildningar,
ger föreläsningar och workshops. Ola är involverad i ett flertal forskningsprojekt,
bland annat vid Karolinska Institutet, Centrum för primärvårdsforskning vid Lunds Universitet, Umeå universitet med flera. Han har även utarbetat ett antal träningsprogram i mindfulness, exempelvis Här&Nu, Sveriges mest användaträningsprogram i mindfulness. Mindfulnesscenter har också övningar för barn 4-6 år, 8-12 och e-kurser för ungdomar på högstadier samt för dem över 15 år.

Ola är utbildad i mindfulness i USA av bland andra professor emeritus Jon Kabat- Zinn. Jon har skrivit förordet till Olas bok ”Mindfulness i vardagen”. Ola har också skrivit böckerna 52 vägar till mindfulness och 52 vägar till medkänsla med sig själv och andra. Samt Utbrändhet – den nya folksjukdomen, tillsammans med Martin Krauklis.

Ola har också varit ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen och Chair of the Executive Committee i IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) -mottagare av Nobels fredspris 1985. Ola är tränare i Non Violent Communication (NvC) certifierad av Marshall Rosenberg, grundare av NvC. Ola har, som vice ordförande, suttit i den internationella styrelsen för Center for Non Violent Communication. Han har också varit i aktiv i den svenska styrelsen för Pugwashrörelsen som delade Nobels fredspris 1995 med Joseph Rotblat, en av grundarna till rörelsen.